Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

Bihart vérnyomáscsökkentő. Az életét is megmentheti, ha este veszi be a vérnyomáscsökkentőt | hu

Ideje felkészülni a bikiniszezonra: ezek a legjobb kütyük hozzá Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket — ezt állapította meg egy bihart vérnyomáscsökkentő, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte, írja az MTI. A kutatás megállapította, hogy a tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt veszik be, bihart vérnyomáscsökkentő reggel szedik őket.

A szakértők szerint a test biológiai órája, illetve természetes 24 órás ritmusa megváltoztatja a szervezet válaszát a gyógyszerre.

Betegtörténet: egy kommentelő döbbentette rá, hogy baj van

Egyre több bizonyíték van arra, hogy számos különböző gyógyszer, köztük a szívproblémákra szedett tabletták jobban fejtik ki hatásukat, ha a nap egy bizonyos időszakában szedik őket.

A BBC News által ismertetett tanulmányban a magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőket vizsgálták. A kutatásban több mint 19 ezer páciens vett részt.

bihart vérnyomáscsökkentő

A pácienseket véletlenszerűen két csoportra osztották, az bihart vérnyomáscsökkentő csoport reggel, a másik este, lefekvés előtt vette be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kutatók a következő öt vagy több bihart vérnyomáscsökkentő figyelemmel kísérték a résztvevőket.

BIHART 10 mg/10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

Kiderült, hogy a gyógyszerüket este szedőknél fele akkora volt a kockázata, hogy szívinfarktust kapnak, szívrohamban meghalnak, vagy agyvérzésük lesz.

A vérnyomásnak rendes körülmények között éjszakára csökkennie kell, amikor pihenünk és alszunk.

bihart vérnyomáscsökkentő

Ha nem ez történik, és továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az este bevett gyógyszer a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél segít a vérnyomás rendben tartásában az éjszakai órákban.

bihart vérnyomáscsökkentő

A gyógyszereiket este szedő csoport tagjainak lényegesen bihart vérnyomáscsökkentő volt az átlagos vérnyomása éjszaka és nappal is, és éjszakára jobban lement a vérnyomásuk, bihart vérnyomáscsökkentő azoknak, akik reggelente vették be a pirulát. Ramon Hermida professzor, a spanyolországi Vigói Egyetem kutatója szerint jó volna, ha az orvosok ennek megfelelően instruálnák a betegeket.

Fotó: iStock A jelenlegi ajánlások a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban nem térnek ki arra, hogy mikor kell szedni a gyógyszert.

Magas vérnyomás akupresszúrás kezelése - Doktormadarak

De Hermida professzor szerint sok orvos általában azt ajánlja, hogy a páciensek reggel vegyék be, arra gondolva, hogy akkor nappal csökken a vérnyomás. A kutatás azonban világosan kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeresen este vették be a gyógyszerüket, sokkal jobban sikerült kordában tartani a vérnyomását, mint azoknak, akik reggel vették be.

bihart vérnyomáscsökkentő

És ami a legfontosabb: jelentősen csökkent a magas vérnyomás okozta problémák okozta megbetegedés vagy halálozás kockázata. A professzor hozzáfűzte, hogy további kutatással kell igazolni az eredményeket, amelyeket különböző népességcsoportokkal végeznek és azt is figyelembe veszik, hogy milyen vérnyomáscsökkentő tablettákat szednek.

A Brit Szívalapítvány szakértője ugyanakkor figyelmeztetett: mielőtt valaki változtatna a gyógyszerszedési időpontján, keresse fel a háziorvosát, és konzultáljon vele. Ajánlott videó.