Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

Normális pulzus. Hogyan értékelhető a kapott érték?

Árki Ildikó, háziorvos Mik befolyásolják? Mennyi a normális érték? Mikor hívjunk orvost? Tudnivalók, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lennünk pulzusunkkal kapcsolatban. Még ha nem is vagyunk sportolók, a pulzusszámadatokkal kapcsolatos ismeretek birtokában könnyebben ellenőrizhetjük egészségi állapotunkat, és talán a felmerülő egészségügyi problémák felderítésében is segítségünkre lehet, ha tisztában vagyunk vele, mi mit jelent.

Az emberi szív naponta átlagosan százezerszer ver, ezer liternyi vért pumpálva a testbe. A nyugalmi pulzus értéke megmutatja, hogy egy perc alatt hányat dobban a létfontosságú szerv, a szám pedig világosan megmutatja a szívizmok állapotát. A vérnyomásproblémák meglehetősen gyakoriak a felnőtt lakosság körében, amit ezért rendszeresen mérnek és számontartanak az emberek, ám a normális pulzus sem kevésbé fontos érték: sokat elárul a szervezet egészségéről.

szívből megosztva az egészséget mindennapos fejfájás okai

A nyugalmi pulzus normálértéke és a mérés A pulzusszám a tevékenységtől függően változik, alvás közben mindig jóval alacsonyabb, míg egy erősebb fizikai megterhelés esetén megnő. Hiteles adatokhoz csak helyes pulzusmérés útján juthat az ember, ennek teljes nyugalmi állapotban kell történnie: lehetőleg normális pulzus, nyugodtan, kényelmesen, megfelelően elhelyezve a készüléket.

Az ellenőrzés szempontjából a legjobb, ha mindig azonos időpontban történik a mérés.

vörös kaviár magas vérnyomás esetén lehetséges-e galagonya magas vérnyomásban

A normálérték 60 és közé tehető percenként. Ha a pulzus a as értéknél magasabb, több egészségügyi problémára is gyanakodhat az érintett.

 1. Mennyire veszélyes a lassú pulzus? - HáziPatika
 2. Magas vérnyomás népi receptek kezelésére
 3. Pulzus mérése az alkari ütőéren Ez a szócikk a biológiai fogalomról szól.
 4. Стремительно исчезал уровень авторизации файлов - последняя линия обороны.
 5. Magas vérnyomás 3 szakasz hogyan lehet megérteni
 6. «Я так близок к цели», - подумал .

A nem szíveredetű pulzusemelkedés oka lehet a fáradtság, az elektrolit-egyensúly megbomlása például dehidratáció miatt, a vashiány, a stressz, az intenzív fizikai igénybevétel vagy egy lázzal járó megbetegedés is. Sőt, átmenetileg a kánikulában is megnőhet a pulzusszám. A túl sok koffein vagy alkohol fogyasztása, a dohányzás, a kábítószer-fogyasztás esetén, de akár gyógyszermellékhatásként is felléphet.

Minden, amit a pulzusról tudni kell

A számot az életkor, a testtartás vagy a testsúly is befolyásolhatja valamelyest. Súlyosabb kórképek is lehetnek az okok: akár vérszegénység, szívbetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés is állhat a háttérben.

milyen torna köze a magas vérnyomáshoz salem egészségügyi szív és érrendszeri

Az állapotot tachycardiának nevezik. A túl lassú, 60 alatti pulzust bradycardiának nevezik.

 • Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára.
 • Bajt jelez, ha magas a nyugalmi pulzus - HáziPatika
 • Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?
 • Alacsonyabb vérnyomás

Okként merülhet fel az alvási apnoe, az elektrolit-egyensúly hiánya, gyógyszermellékhatás, de akár szívbetegség, szívkárosodás, pajzsmirigy-alulműködés, gyulladásos eredetű betegségek, így például szívizomgyulladás is.

Fontos tudni, hogy rendszeresen sportoló, nehéz fizikai igénybevételnek kitett embereknek a as pulzus alatti érték is normális lehet, esetükben ez nem egészségügyi problémát jelez.

Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Normális pulzus kell orvoshoz fordulni? Ha a normális pulzus magas vagy a túl alacsony pulzusszám indokolatlanul elhúzódik, orvosi kivizsgálásra van szükség az esetleges háttérbetegségek felderítésére.

 • Mire utal a pulzusszám?
 • Szapora szívverés, magas pulzus - KardioKözpont
 • Pulzus – Wikipédia
 • Mint a vérnyomás csökkentése

Ez azért is különösen fontos, mert a pulzus rendellenessége növeli többek közt a vérrögösödés, az ájulás, a szívelégtelenség és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Azt is számon kell tartani, hogy milyen egyéb tünetekkel társul az állapot: ha légszomj, ájulás, szédülés, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom lép fel, azonnali orvosi segítség szükséges.

A magas vérnyomás, hipertónia lehetséges okairól (biologika, ujmedicina, vntv)