Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát | PHARMINDEX Online

Demencia hipertónia

Tartalom

  Megjelenés: Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

  vörös vagy fehér bor a szív egészségére holisztikus szív egészsége

  Olyan brit közalkalmazottaknál, akiknek 50 éves korukban magas volt a vérnyomásuk, 25 évvel később gyakoribb volt a demencia kialakulása. A rizikó akkor is megnőtt, ha az illetőnek nem volt agyvérzése — derül ki a Europen Heart Journal c. A Whitehall-II tanulmány a brit főváros kormánynegyedének alkalmazottainak adatait összesíti óta, ami lehetőséget nyújtott Jessica Abell, a francia INSERM kutatóintézet munkatársa számára, hogy jobban megvizsgálja ezt a kockázati tényezőt.

  A50 év körüli résztvevőből 25 éven belül embernél diagnosztizálták a demencia valamilyen formáját. A magasabb diasztolés vérnyomás ezzel szemben nem volt befolyással a demencia kialakulására. A éves kori magas vérnyomás már nem volt a magasabb rizikóhoz kötve. Azoknál a résztvevőknél sem nőtt meg a kockázat, akik a magas vérnyomás kezelésére gyógyszert szedtek.

  magas vérnyomás és masszázs a hipertónia kezelésére szolgáló gyógyszerek kommentárjai

  Szintén nem volt demencia hipertónia azoknál, akik nem kaptak szívinfarktust vagy agyvérzést. Abell az eredményekből azt a következtetést vonta le, hogy az ellenőrizetlen magas vérnyomás a demencia hipertónia rizikófaktor az időskori demencia kialakulásánál. Az eredmény fontos felhívás lehet a középkorú embereknek, hogy ellenőrizzék rendszeresen a vérnyomásukat és magas vérnyomás esetén kezeltessék azt, akkor is, ha a hipertónia nem produkál tüneteket, és a betegek testileg teljesen egészségesnek érzik magukat.

  160 60 vérnyomás szív egészségügyi szakácskönyv

  A középkorúaknál előfordulduló hipertónia a hosszabb expozíció miatt jár fokozott demencia-kockázattal, ami azoknál a betegeknél is fennáll, akik magas vérnyomásban szenvednek, de nincs semmilyen kardiovaszkuláris betegségük, vagyis demencia kialakulhat kardiovaszkuláris demencia hipertónia nélkül is, de a magas szisztolés vérnyomással összefüggésben. A kutatás eredményei alátámasztják a további átfogó vizsgálatok szükségességét, demencia hipertónia alapján megvalósítható a bizonyítékokon alapuló prevenció.

  A magas vérnyomás nemcsak a vascularis hátterű agyi károsodást - demenciát - eredményezheti, hanem a klasszikus, géneredetű Alzheimer-kór kialakulását, progresszióját is elősegítheti. A magas vérnyomás dominánsan vagy teljes értékűen már nemcsak a kiserek keringési ellenállásának növekedését, hanem - a szervezet öregedésének részeként - a nagyerek rugalmatlanságát stiffness is jelenti. A magas vérnyomás és a demencia viszonya a fiatalkortól az igen idős életkorig terjedő életszakaszokban az aktuális életkor függvényében módosulhat. Az igen idős életszakaszban mind az érállapot, mind az agyfunkció romlásában egyre meghatározóbb a hypertonián kívül egyéb kóros tényezők individuálisan változó befolyása.